Osnovnu školu ´Sveti Sava´ počeo da pohađa 91 prvačić

Autor: Slaven Šubara / Datum: 04.09.2018. 08:27

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Radmila Kocić Ćućić posjetila je Osnovnu školu “Sveti Sava” u Kotor Varošu povodom početka nove školske godine. Prvačićima u Kotor Varošu, ali i svim đacima u Srpskoj, poželjela je sreću u školovanju.

“Vjerujem da je pred njima radostan devetogodišnji period kada će, osim sticanja znanja, sticati i prijatelje, učiti da odrastaju u međusobnoj toleranciji, ljubavi i razumijevanju”, rekla je Ćućićeva.

Ćućićeva je navela da je u ovoj školi Ministarstvo realizovalo brojne projekte koji se, prije svega, odnose na informatizaciju i digitalizaciju, te da je škola u Kotor Varošu primjer kako treba da funkcioniše jedna obrazovna institucija.

Ćućićeva je sa direktorom Slađanom Šubarom razgovarala o budućim koracima za unaprijeđenje nastave i uslova za đake. 

Prvačićima je sreću poželio i načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan, dodajući da su oni i ostali kotorvaroški školarci budućnost ovog grada.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević čestitao je početak nastave nastavnicima i učenicima, a posebno onima koji su prvi put sjeli u klupe.  On je pozvao učitelje da sa radošću i ohrabrenjem dočekaju najmlađe učenike kako bi osjetili dobrodošlicu u veliku školsku porodicu, ističući da su pred njima životne lekcije, dragocjena saznanja i nezaboravna prijateljstva.

– Izuzetno sam srećan što se ove školske godine nastava izvodi u mnogo boljim uslovima jer je veliki broj škola obnovljen. Uvjeren sam da će bolji uslovi za rad dodatno motivisati učenike i nastavnike da postižu još bolje rezultate – naveo je Malešević.

U Republici Srpskoj je počela nastava u školskoj 2018/2019. godini za oko 92.000 učenika u 187 osnovnih škola i oko 37.000 ucenika u 94 srednje škole.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS je saopšteno da će povodom početka nove školske godine njihovi službenici u okviru akcije “Zaštitimo djecu u saobraćaju“ sprovoditi pojačanu kontrolu saobraćaja u blizini škola i na putnim pravcima na kojima se u većem broju kreću djeca, sa posebnim akcentom na brzinu i poštovanje pješačkih prelaza, te da će sankcionisati nepropisno parkiranje u zonama škola, na autobuskim stajalištima i zonama pješačkih prelaza.

– Policijski službenici će u ovom periodu vršiti pojačanu kontrolu vozila koja vrše organizovan prevoz djece, a vozila koja svojim stanjem odaju sumnju da su tehnički neispravna upućivati na vanredne tehničke preglede. Za učenike najmlađih uzrasta organizovaće se predavanje na temu bezbjednog i pravilnog učešća pješaka i biciklista u saobraćaju – saopšteno je iz MUP-a RS iz kojeg su apelovali na vozače da s pojačanom pažnjom učestvuju u saobraćaju i da prilagode brzinu uslovima puta, naročito na putnim pravcima na kojima se u većem broju kreću učenici i u blizini škola.

Nastava u prvom polugodištu završava se 28. decembra, a u drugom polugodištu počinje 21. januara naredne godine.  U osnovnim školama nastava u školskoj 2018/19. godini završava se najkasnije 21. juna, a za učenike završnog razreda najkasnije 7. juna 2019. godine.

U srednjim školama nastava se završava 14. juna, osim za učenike završnih razreda kojima se nastava završava 17. maja 2019. godine, dok učenici umjetničkih škola nastavu završavaju 7. juna, osim maturanata kojima se nastava završava 24. maja 2019. godine. Zimski raspust trajaće od 31. decembra do 18. januara, a proljećni od 22. do 26. aprila 2019. godine.
 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…