Osveštano spomen obilježje u selu Serdari, djeca nastradalih otkrila spomenik žrtvama

Autor: Slaven Šubara / Datum: 19.09.2016. 09:29

Jelenka i Jovan Serdar, djeca preživjelih mještana sela Serdari, otkrili su danas spomen-obilježje za 16 nevino stradalih Srba koje su prije 24 godine ubili, a potom masakrirali pripadnici hrvatsko-muslimanskih snaga.

Spomenik, koji je osveštan u prisustvu velikog broja porodica stradalih, njihove rodbine i komšija, biće vječni čuvar sjećanja na žrtve najtežeg ratnog zločina na području Kotor Varoša. Sagrađen je u obliku velikog spomen krsta na kojem su ispisana imena 16 srpskih civila koji su zvjerski pobijeni na kućnom pragu u Serdarima 17. septembra 1992. godine.

Osveštanje spomen-obilježja, u prisusutvu članova porodica stradalih i brojnih građana, obavio je arhijerejski protonamjesnik Milenko Narić uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. 

Prethodno je na mjesnom groblju u Donjem Obodniku služen molitveni pomen. 

"Danas se sjećamo strahota prošlosti, ali se zavjetujemo da nas prošlost neće paralisati. Naša je obaveza prema ovim nevino stradalim žrtvama da nastavimo Republiku Srpsku činiti boljom", rekao je Narić. 

Spomen obilježje je podignuto zahvaljujući donaciji Miodraga Serdara, koji radi u Njemačkoj. Serdar je bio jedini donator za podizanje spomen obilježja koje je koštalo oko 21.000 KM, Pojedine institucije pomogle su podizanje spomen obilježja za žrtve najtežeg ratnog zločina u Kotor Varošu, a značajnu pomoć pružio je načelnik opštine Dalibor Vučanović.

– Zahvaljujem se svima koji su došli i koji su na svoj način pomogli da spomenik bude završen i da u svom sjaju na ovom tragičnom mjestu ugleda svjetlost dana – rekao je Serdar.

Vijence i cvijeće su položili i predstavnici opstinških boračkih organizacija, SUBNOR-a i opštine Kotor Varoš.

– Teško je govoriti na ovom mjestu, pored spomenika žrtvama. Ne smijemo nikada zaboraviti ono što je ovdje učinjeno i svakog 17. septembra treba da se sjetimo žrtava, ali i svakog borca koji je stvarao našu RS – rekao je u obraćanju načelnik Kotor Varoša Dalibor Vučanović.

Prije osveštanja spomenika služen je parastos na groblju u Donjem Obodniku. Parastos je služio paroh vrbanjački Mirko Batar sluzio uz sasluženje više sveštenika. Potom su cvijeće položili Vučanović i predsjednik Boračke organizacije Gosto Trivunović.

– Svake godine se okupljamo ovdje kakoi bi obilježili ovaj dan. Svaki put je on jednaklo tužan i težak, ali ovdje smo kako našu braću i sestre ne bi zaboravili. Onome ko ne vidi svoju prošlost piše se loša buducnost – rekao je u obraćanju okupljenima Trivunović.

Zločin u Serdarima počinjen je 17. septembra 1992. godine kada je u napadu pripadnika Teritorijalne odbrane ubijeno 16 srpskih civila među kojima i dvoje djece, a među ranjenima bila je i žena u poodmakloj trudnoći. Poslije napada srpska imovina je paljena i uništavana.

Najmlađa žrtva zločina u Serdarima imala je četiri godine, a najstarija 60 godina. 

U napadu muslimansko-hrvatskih snaga na Serdare u zoru 17. septembra 1992. godine ubijeni su Branko /60/, Bosiljka /53/, Jelenko /31/, Radmila /21/, Slavko /60/, Danka /54/, Drago /47/, Mirko /31/, Slaviša /22/ i Spomenka Serdar /19/, LJubica /40/, Slobodanka /12/ i Snježana Tepić /4/, Nikola Dukić /40/, te Slavko /55/ i Slavojka Bencuz /21/. 

Tužilaštvo BiH podiglo je 8. oktobra 2011. godine optužnicu protiv Fikreta Planinčića, Mirsada Vatrača, Seada Menzila i Rasima Lišančića, koja ih je teretila za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva u selu Serdari.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 13. januara 2014. godine Planinčić i Menzil su osuđeni na po 11 i po, a Vatrač na deset i po godina zatvora. Ta presuda je, međutim, ukinuta, a u drugostepenom postupku Planinčić je osuđen na 11 godina zatvora, dok su Menzil i Vatrač oslobođeni. Planinčić je proglašen krivim za ubistvo devet i ranjavanje dvoje civila, a oslobođen je optužbi za ubistvo još sedam civila. Lišančić je osuđen na devet i po godina zatvora, ali je postupak obustavljen zbog njegove smrti.

Sud u Lincu osudio je Nermina Mujanovića na deset godina zatvora zbog učestvovanja u napadu na Serdare.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…