Otvoren asfaltirani put u naselju Večići

Autor: Slaven Šubara / Datum: 08.02.2018. 15:26

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić je obišao bošnjačke povratničke zajednice u Večićima i Hrvaćanima na području opštine Kotor-Varoš. Tokom posjete Večićima federalni ministar je svečano otvorio lokalni put, koji je asfaltiran sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, a neposrednu korist će imati oko 300 povratničkih domaćinstava u ovom selu.

– Samo u Hrvaćanima i Večićima trenutno živi oko hiljadu bošnjačkih povratnika. Kada tome dodamo Vrbanjce, Gariće, Šiprage, gradsko područje i druge mjesne zajednice, ovdje imamo vitalnu povratničku zajednicu, koja garantuje opstanak multietničnosti u ovom kraju. To zaslužuje pažnju i podršku svih institucija. Povratnička zajednica nam je uputila zahtjev za gradnju ovog puta i taj projekat je realizovan. Snaga zajednice je u jakoj povezanosti njenih dijelova – rekao je Ramić.

Ramić je posjetio i Osnovnu školu 1. mart u Vrbanjcima, gdje se kroz razgovor sa školskim osobljem upoznao s problemima i potrebama đaka povratnika.

On se tokom posjete susreo i s predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Kotor-Varoš i udruženja povratnika u toj sredini, a razgovarano je o dosadašnjoj saradnji, problemima i izazovima s kojima se suočava povratnička populacija, te budućim planovima i projektima Ministarstva na području Kotor Varoša, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…