Otvoren inhalacioni centar u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 04.05.2018. 14:23

U Kotor Varošu je danas otvoren centar za liječenje udisanjem vazduha iz košnice, drugi ovog tipa u Republici Srpskoj, a prvi sa masažnom terapijom.

Otvaranju inhal-centra prisustvovali su predstavnici Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

"Opština Kotor Varoš je izdvojila iz budžeta za ovu godinu 30.000 KM za podršku polјoprivrednicima, a među njima su i pčelari. Ovo je od velikog značaja za liječenje bronhitisa, astme i alergije, ali i za promociju turističkih potencijala opštine", rekao je Sakan.

Viši stručni saradnik za stočarstvo u Ministarstvu polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Duška Radaković istakla je da je otvaranje drugog Inhal centra od velikog značaja za Republiku Srpsku i stanovnike Kotor Varoša.

"Inhalacija pomoću pčelinje košnice ranije je bila dostupna samo u Austriji i Nјemačkoj, a prije nekoliko godina i u Sloveniji. Inhalacije pomoću košnice, osim bolesti disajnih puteva, migrene i drugih, liječe i obolјenje srca. Pacijenti će za vrijeme inhalacije moći da posmatraju i rad pčele, što će im dodatno ulјepšati ambijent", naglasila je Radakovićeva.

Prvi api inhal-centar otvoren je u junu prošle godine u Pervanu kod Banjaluke, u domaćinstvu porodice Milojević. U ovom centru dostupna je terapija vazduhom iz košnice.

"Riječ je o apiterapeutskoj metodi koja pobolјšava imuni odgovor organizma, liječi različita stanja i obolјenja, te pogoduje očuvanju zdravlјa", poručio je vlasnik prvog api inhal-centra u Republici Srpskoj Mile Milojević.

Centar je urađen prema projektu Ministarstva i Resora za pružanje stručnih usluga u polјoprivredi, a uz podršku Pčelarskog gazdinstva "Vasić" iz Kotor Varoša.

"Ovaj inhal-centar, osim komora za inhalaciju, imaće i posebnu komoru za masažnu terapiju. Na raspolaganju će biti terapijske masaže cijelog tijela ulјima i kremama na bazi pčelinjih proizvoda, koji su pravlјeni bez konzervansa i za koje smo pribavili sve ratifikacije ", istakli su u "Terapi inhal centru Vasić".

Na Balkanu ovu vrstu liječenja praktikovali su jedino Slovenci, a u Evropi u apiterapiji vodeće su Bugarska, Nјemačka i Austrija.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…