Pčelarstvo nedovoljno razvijeno

Autor: Slaven Šubara / Datum: 24.11.2016. 12:12

Pčelarstvo u Republici Srpskoj je perspektivna i profitabilna poljoprivredna grana, ali nedovoljno razvijena zbog predrasuda da se njom bavi uglavnom starije stanovništvo, rečeno je na predavanju koje je danas održano u Obodniku kod Kotor Varoša.

Profesor Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci istakao je da se to želi promijeniti masovnijim uključivanjem žena u bavljenje pčelarstvom i proizvodnju meda, navodeći da će u okviru dovogodišnjeg projekta polaznice proći teoretsku i praktičnu obuku. 

"Ove aktivnosti idu u tom pravcu. Nakon današnjeg teoretskog predavanja u maju iduće godine polaznice će proći kompletnu obuku kada je riječ o tehnologiji, proizvodnji rojeva, kvalitetnom uzimljavanju i zdravstvenoj zaštiti", naveo je Mirjanić na predavanju u okviru "Podrške stvaranju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima kroz pčelarstvo i proizvodnju ljekovitog bilja", a u okviru Projekta FARMA dva koji realizuju Vlada Švedske i USAID u saradnji sa Centrom za ekonomski i ruralni razvoj iz Banjaluke. 

Mirjanić je naglasio da pčelari u Republici Srpskoj moraju zauzeti bolju poziciju i ukazati na značaj pčela kao važnih oprašivača u proizvodnji hrane i globalno u proizvodnji zdravih pčelinjih proizvoda. 

Navodeći da su 2016. godinu obilježili loši klimatski uslovi i prazne košnice, Mirjanić je poručio da je neophodna jasnija agrarna politika kada je riječ o podršsci resornog ministarstva, a ne da se pomoć u pčelarstvu svodi na 4,5 KM po košnici. 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…