Planinari akcijom obilježili svoj dan

Autor: Slaven Šubara / Datum: 25.10.2016. 08:50

Planinarsko društvo “Mehanizam” obilježilo je svoj dan akcijom pošumljavanja u kojoj su na području Liplja zasadili 700 sadnica.

Pošumljavanje je obavljeno u nedjelju u sklopu akcije “Let’s Do It – milion sadnica za jedan dan” i u saradnji sa Šumskim gazdinstvom “Vrbanja” Kotor Varoš.

Planinari “Mehanizma” spremni za akciju Pero, Snježa, Mladen, Čupo, Marina, Milan, Sanja, Slaven i Sanela okupili su se u rano jutro ispred Radničkog univerziteta i krenuli put rejona Uzlomac u blizini Liplja. Kako bi im bio olakšan rad volontere je dočekao spreman alat i rukavice.

– Priroda nam daje mnogo blagodeti, a jedan od načina da joj vratimo bar dio tog dara jeste da pokušamo obogatiti šume koje ljudska ruka i uništava. Mi smo se potrudili da svojim malim zalaganjem nadomjestimo jedan dio, a nadamo se da će kroz nekoliko godina izrasli borovi to i dokazati – kaže sanela Popović, koja je sa još osam volontera i nekoliko šumara učestvovala u akciji pošumljavanja.

Dan savršen, sunce se probijalo kroz grane već prorijeđene šume i dobro raspoloženje bili su garancija da će akcija teći kao po loju uprkos strmom terenu punom šiblja i granja.

– Momci su budacima pripremali teren, a mi cure sadile mlade boriće. Bunt po bunt je polako nestajao i nakon četiri časa rada sve sadnice su bile zasađene. Šumar nam je rekao da je norma sađenja oko 90 sadnica za osam časova rada, a mi smo je ispunili za upola kraće vremena, pa smo slobodne trenutke iskoristili ya fotografisanje prelijepog pejzaža okupanog bojama jeseni – istakla je Popović.

Nakon akcije pošumljavanja uslijedio je zaslužen odmor uz ručak za volontere u Planinarskom domu “Grabovačka rijeka” i prigodno druženje povodom dana Planinarskog društva “Mehanizam”.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…