Planinari iz Kotor Varoša na Hajdučkim Vodama

Autor: Slaven Šubara / Datum: 21.02.2016. 10:24

Posjetioci Hajdučkih voda i ovog jutra su planinari iz Teslića i Kotor Varoša.

Planina Borje smještena je u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine između Velike i Male Usore. Planina je uglavnom izgrađena od magmatskih stijena (ultramafiti i gabroperidotiti), a dobila je ime po borovoj šumi koja se prostire na nepreglednim prostranstvima, a sam kraj je od davnina poznat kao vazdušna banja. Najviši vrh planine Borja je Velika Runjevica koji se nalazi na 1077 m, a njene padine obiluju crnogorično-listopadnom šumom.

Planina Borja je idealno mjesto za ljubitelje bilja i šumskih plodova, koji će zasigurno uživati u ovim predjelima. Poslije snijega, u proljeće, će vas dočekati lale koje je moguće pronaći od Solila, pa sve do male Runjavice. Nakon lala stižu šumske jagode, maline, borovnice i kupine. U jesen je moguće brati vrganje, poznate i kao “kraljeve gljiva”. Mogu se pronaći veoma kvalitetni primjerci ove biljke izrazitog ukusa za koju se smatra da je jedna od najkvalitetnihih gljiva. Kada je riječ o ljekovitim biljkama, izdvajamo travu ivu koje ima u izobilju na planini Borja, a o ljekovitosti ove biljke najbolje govori narodna izreka:“Trava iva od bolna pravi živa“.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…