Počeo ´PST - International Chess Tournament 2017´, neočekivana tri remija u 1. kolu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 24.07.2017. 18:58

Treći Međunarodni šahovski turnir “PST – international chess tournament” počeo je danas u Kotor Varošu povlačenjem prvog poteza od strane direktora turnira Predraga Tešića. Na turniru učestvuju 44 takmičara iz Srbije, Crne Gore i BiH. Direktor turnira Predrag Tešić je rekao da ova manifestacija, koja će trajati četiri dana, ima zavidan rejting i da je prisutno po šest velemajstora i internacionalnih majstora, te četiri FIDE majstora.

“Osvajač zlatne olimpijske medalje Crnogorac Dragiša Blagojević, petostruki šampion Republike Srpske Miodrag Savić, reprezentativac BiH Dalibor Stojanović, četvorostruki prvak bivše Jugoslavije Milan Vukić, samo su neka od zvučnih imena koji će se boriti za titulu šampiona u Kotor Varošu“, naglasio je Tešić.

Turnir se igra po švajcarskom sistemu – FIDE varijanta. Biće igrano sedam kola uz tempo igre od 90 minuta po igraču za cijelu partiju i dodatak od 30 sekundi po potezu, počev od prvog poteza.

Generalni pokrovitelj turnira je Vlada Republike Srpske uz podršku opštine Kotor Varoš i brojnih privrednih subjekata.

Nagradni fond turnira iznosi 5.000 KM i biće podijeljen na redovne i specijalne nagrade. Pobjedniku turnira pripašće 1.000 KM, drugoplasiranom 700 KM, trećeplasiranom 500 KM, a novčano će biti nagrađeni igrači koji zauzmu prvih osam pozicija.

Specijalne nagrade biće dodijeljene igračima na osnovu rejtinga, a biće nagrađena i najbolja šahistkinja, veteran preko 65 godina, kadet do 18 godina i najbolji igrač domaćina – Šahovskog kluba Kotor Varoš.

Glavni sudija je Mirza Miralem, a njegov pomoćnik, savezni sudija Nemanja Šipka, upravo je na ovom turniru prije dvije godine ispunio normu za FIDE sudiju.

Organizatori turnira su Šahovski klub Kotor Varoš i kotorvaroško Udruženje građana “Centar mladih”.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…