Podići status mjesnih zajednica na viši nivo

Autor: Slaven Šubara / Datum: 20.04.2016. 23:27

Predstavnici UNDP-a su danas obišli mjesne zajednice u opštini Kotor Varoš u kojima se realizuje projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

Mjesne zajednice koje su odabrane za učešće u realizaciji projekta u opštini Kotor Varoš su: Kotor Varoš, Obodnik, Maslovare, Vrbanjci, Zabrđe i Grabovica.

Projektni službenik UNDP-a Diana Šilić je u razgovoru sa predstavnicima mjesnih zajednica i aktivistima naglasila značaj ovog projekta, čiji će rezultat zahtijevati neposredni rad sa liderima i zajednicama od kojih su sastavljene MZ i sa zvaničnicima lokalne samouprave koji su odgovorni za većinu javnih usluga.

„Rad na terenu je od izuzettnog značaja i ovakvi sastanci su neophodni kako bi predstavnici mjesnih zajednica bili upoznati sa obavezama koje ih očekuju, odnosno sa eventualnim poteškoćama u radu i načinu njihovog rješavanja“, istakla je Šilićeva.

Kroz ovaj projekat biće ojačano liderstvo, unaprijeđeni organizacija, sistemi i regulatorni okvir na lokalnom nivou, te mjesnim zajednicama osigurani alati potrebni da se pokrene zajednica, angažuju žene, uključe najugroženiji, donesu zajedničke odluke i provedu u djelo vlastite ideje.

Projekat je zajednička inicijativa Vlada Švajcarske i Švedske, a implementira ga UNDP u BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 14,5 miliona KM. U aktivnostima prve faze koja će trajati do sredine 2019. godine, učestvovaće 120 mjesnih zajednica i 20 lokalnih zajednica u BiH, čime će uticati na poboljšanje kvaliteta života 300.000 ljudi.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…