Poništena odluka o povećanju poreza na nepokretnosti, građani koji su dobili uvećane račune ostali zaduženi!!!

Autor: Slaven Šubara / Datum: 18.08.2016. 19:00

Odbornici Skupštine opštine Kotor Varoš danas su na posebnoj sjednici poništili skupštinsku odluku iz februara kojom je drastično povećan porez na nepokretnosti. Građani koji su dobli račune, u Poreskoj upravi za iznos dobijen na računu vode se dužni. Oni isti koji su ih zadužili danas su ih pozvali da ne plaćaju račune u punom iznosu. Ko ostaje dužan, i od koga će Poreska uprava tražiti da izmiri dug, nisu rekli!? E pa to ste Vi dragi moji sugrađani.

Nakon burne rasprave, donesena je odluka da dosadašnja poreska stopa od 0,20 odsto bude vraćena na 0,06 odsto, kolika je bila 2015. godine. Ali ova poreska olakšica važiće tek za naredni period.

Šef kluba odbornika DNS-a Slađana Šubara insistirala je da bude utvrđeno čijom greškom je došlo do drastičnog povećanja poreske stope, jer se iznosi na računima ne mogu izmijeniti.

"Nova odluka nema pravno dejstvo, jer je u suprotnosti sa zakonima Poreske uprave Republike Srpske", istakla je Šubara i dodala da se novom odlukom ne može vratiti povjerenje ogorčenih građana.

Odbornici koji su glasali za ovu odluku u februaru su prema dopisu iz opštine su:

1. Zdenko Sakan, PDP
2. Radenko Čupić, PDP
3. Miodrag Petrović, PDP
4. Vladimir Bibić, PDP
5. Radislav Čupić, PDP
6. Vladan Đekanović, PDP
7. Jelenko Vasiljević, PDP
8. Mladen Trivunović, SDS
9. Obrenko Pucarević, SDS
10. Biljana Lukić, SDS
11. Milorad Savanović, SDS
12. Bojan Đekanović, SDS
13. Abid Kovačić, SDA
14. Ibrahim Palić, SDA

Četrnaest od dvadeset pet odbornika koji su bili potrebni za većinu, usvojili su ovu odluku 9. februara, a nakon što su računi počeli pristizati 21. jula istu odluku su pokušali hitno da promjene te poslali dopis Poreskoj upravi da zaustavi svoj rad i slanje računa. 

Osim što su računi stigli i građani se u sistemu Poreske uprave vode kao dužni za dobijeni iznos. Ista ova skupštinska većina iako se navodno bori za svoje građane nije pristala da usvoji da razliku u iznosu namiri opština.

Zaključak da opština Kotor Varoš plati razliku za koju je porez građanima uvećan u odnosu na prethodnu godinu, nije prihvaćen. Obrazloženje je da je to opterećenje budžeta, koji je ipak danas još jednom opterećen, ali samo još jednom funkcionerskom platom.

Odbornik Slobodnog demokratskog Srpskog kluba /SDSK/ Slavko Đukić rekao je da neko mora snositi odgovornost za odluku donesenu u februaru.

Đukić je naveo da su građani Kotor Varoša inicijatori današnje posebne sjednice zbog nerazumne odluke iz februara o izmjeni poreske stope i zona na osnovu kojih se utvrđuje vrijednost nepokretnosti.

Skupštinska većina koju čine SDS, PDP i SDA u februaru je donijela odluku o povećanju poreske stope na nepokretnosti, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo stanovništa. Za promjenu ove odluke danas su glasali svi odbornici u lokalnom parlamentu.

Šef kluba odbornika SDS-a Mladen Trivunović rekao je da je ovaj problem prisutan i u drugim opštinama, jer je jedinstvenu poresku stopu od 0,20 odsto odredilo Ministarstvo finansija.

"Mi smo 21.07.2016. godine poslali zahtjev za obustavu isporuke računa za porez na nepokretnosti Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi obavještavajući ih da ćemo izmijeniti odluku o utvrđivanju poreske stope ali su oni pod uticajem DNS-a ipak poslali račune građanima" - dodao je Trivunović.

"Skupštinska većina je donijela odluku o povećanju poreza na nepokretnost devet dana nakon isteka roka, što implicira da Poreska uprava nije trebalo da je prihvati, već da porez obračunava po odluci iz prethodne godine", zaključio je Trivunović.

Zašto je reagovano tek nakon 5 mjeseci od donošenja odluke i nakon skoro svih primljenih računa, oni koji su donijeli odluku o povećanju to nisu obrazložili. Nisu objasnili ni kako to oni "odbornici" pozivaju građane da ne poštuju zakon, da ne plaćaju pristigle račune. Nisu ni spomenuli ko će iste te građane zaštiti nakon što im na adresu stigne sudski poziv za izmirenje duga.  

Većinom glasova usvojena je odluka o dopuni Odluke o platama opštinskih funkcionera, prema kojoj potpredsjednik Skupštine Mladen Trivunović /SDS/ ovaj posao više neće obavljati volonterski.

Ovu odluku nisu podržali odbornici SNSD-a, DNS-a, SP i SDSK-a jer smatraju da je riječ o bespotrebnom opterećenju opštinskog budžeta.

Odbornici su usvojili izvještaje o radu načelnika i opštinske uprave za 2015. godinu i o izvršenju budžeta opštine Kotor Varoš za prvih šest mjeseci ove godine.

Ukazano je da nije izmiren dug Šumskog gazdinstva "Vrbanja" prema opštini Kotor Varoš od prodaje šumskih sortimenata iz prošle godine u iznosu od 320.000 KM i da je neophodno uputiti dopis resornom ministarstvu za prinudnu naplatu.

Na današnjoj posebnoj sjednici usvojena je omladinska politika opštine Kotor Varoš za period 2017-2021. godine.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…