Ponosnih 25 godina 2. bataljona

Autor: Slaven Šubara / Datum: 23.05.2017. 16:16

„Prije četvrt vijeka stvoren je snažan i jedinstven bataljon, koji je izdržao brojne napade i u teškim godinama rata odbranio Kneževo i Kotor Varoš i dao ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske“, istakao je ratni komandant drugog bataljona 22. Pješadijske brigade VRS Slobodan Župljanin.

25 godina od formiranja 2. bataljona biće obilježeno služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen obilježja poginulim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u Kotor Varošu, Maslovarama i Serdarima, kao i na mjestu stradanja 14 srpskih boraca u Vigošti, a zatim će se borci i ratni komandanti drugog bataljona okupiti u Maslovarama, gdje će biti upriličeno postrojavanje i prigodno druženje.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić i paroh vrbanjački Mirko Batar služiće u crkvi Svetog Proroka Ilije u Vrbanjcima parastos za 99 boraca drugog bataljona, koji su položili najveću žrtvu za Republiku Srpsku – svoj život.

„Profesionalnim odnosom prema zadacima, koji su često bili rizični, pokazali smo da imamo bataljon dostojan poštovanja i divljenja. Obaveza svih nas je da prenesemo istinu o otadžbinskom ratu na mlađe naraštaje i buduća pokoljenja“, rekao je Župljanin.

Aleksandar Saša Petrović je pozvao sve pripadnike drugog bataljona da 30. maja dođu na prigodno druženje u Maslovarama, gdje će biti upriličeno i postrojavanje boraca.

„Duh jedinstva koji je krasio naš bataljon u svim nedaćama kroz istoriju mora biti nastavljen u budućim vremenima i to ne samo u hristoljubivoj srpskoj vojsci, već i u svim segmentima narodnog života“, nagalasio je Petrović.

On je podsjetio da je drugi bataljon dva puta proglašavan za najbolji bataljon 1. Krajiškog korpusa VRS.

„30. maja ćemo evocirati uspomene na ratne dane, odati poštu poginulim saborcima, a plod naše zajedničke borbe je ono što mi danas nazivamo Republika Srpska“, zaključio je Petrović.

Najveći doprinos drugi bataljon je dao u očuvanju Republike Srpske na platou planine Vlašić, na kojem je boravio najveći dio rata.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…