Potvrđeno pisanje KVorum.net-a: Još nisu poznati razlozi prekida realizacije do sada najvećeg infrastukturnog projekta u Kotor Varošu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 19.06.2016. 20:44

Sanacija i rekonstrukcija gradske vodovodne mreže i proširenje kanalizacione mreže u dužini od 20 kilometara, a vrijednost projekta četiri miliona KM, označena kao najznačajniji projekat za gradsko područje u posljednjih 20 godina naglo je obustavljena. Mehanizacija je otišla iz Kotor Varoša, grad je ostao raskopan, a u opštini su naglasili da je završeno 70 % radova, iako su u više navrata upozoravali na nezadovoljavjući kvalitet radova.

Krajem prošle sedmice završeno je polaganje cjevovoda na dionici gradske ulice od pošte do raskrsnice za naselje Kotor. Početkom ove sedmice uslijedio je prekid radova.
Po riječima šefa Odsjeka za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Milenka Đurića izvođač je odnio saobraćajne znake i ostavio otvoren šaht na glavnoj ulici, a raniji betonski je ostavljen na trotoaru, pa je intervenisala komunalna policija.

U toku dana su nastavljene mjere na zaštiti oštećenja, u kojem cilju je izvođač radova angažovao samo jednog radnika.

„U okviru preventivnih mjera biće nastavljena aktivnost, kako ne bi došlo do ugrožavanja učesnika u saobraćaju, kako na glavnoj ulici, gdje još nije saniran oštećeni dio asfalta, tako i u naseljima Ripište, Kotorište i Kotoru“, rekao je šef Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Milenko Đurić.

Ugovor o rekonstrukciji vodovoda i izgradnji kanalizacije potpisan je u novembru 2014. godine sa preduzećem „Prijedorputevi“. Vrijednost Projekta iznosi četiri miliona maraka.
Prilikom posjete predstavnika Evropske investicione banke početkom aprila ove godine saopšteno je da bi Projekat trebalo da bude završen do oktobra ove godine, iako je prvobitni rok bio jun 2016. godine što jasno piše na tabli na ulazu u Kotor Varoš.

Načelnik opštine Dalibor Vučanović je istakao da uslove realizacije Projekta diktira Međunarodna banka. Projekat je realizovan sa oko 70 odsto. Do sada je obavljeno nekoliko razgovora sa izvođačem radova i nadzornim organom na kojima je ukazano na nezadovoljavjući kvalitet radova.

„S obzirom da razgovori nisu dali očekivane rezultate ne želim da snosim odgovornost. Upoznali smo nadzornog organa, ne tražimo raskid ugovora, nego samo da se radovi izvode prema građevinskim propisima“, upoznao je odbornike Vučanović.

Na žalost činjenica je da jedino stanovnici Kotor Varoša snose posljedice, i snosiće ih i dalje. Opština koja je poslije ovog projekta trebalo da izgleda bolje, na žalost izgleda sada lošije nego prije 5 godina. Da li će se ikada vratiti u bar prvobitno stanje, male su šanse!? Takođe će biti interesantno saznati kako će sve to izgledati jer je saopšteno da 70 posto radova koliko je navodno završeno, nije rađeno kvalitetno. 

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…