Predstavnici kotorvaroških mjesnih zajednica u dvodnevnoj posjeti Rijeci

Autor: Slaven Šubara / Datum: 10.12.2016. 15:25

Članovi delegacije koju čine predstavnici jedinica lokalne samouprave i mjesnih zajednica iz Bosne i Hercegovine boravili su u dvodnevnoj posjeti Rijeci s ciljem upoznavanja s ustrojem i funkcioniranjem lokalne samouprave. Delegacija koju čini 68 članova boravi u Rijeci u sklopu projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica“ nastalog zajedničkom inicijativom Vlada Švicarske i Švedske, a kojeg u Bosni i Hercegovini provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u suradnji s domaćim vlastima. U Rijeci su bili i predstavnici iz Kotor Varoša. Rijeka je odabrana kao primjer dobre prakse funkcioniranja lokalne samouprave, a goste je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke pozdravio zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Cilj projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ je unaprjeđenje života građana Bosne i Hercegovine kroz osnaživanje lokalnih razina vlasti, usluga i infrastrukture te jačanje demokratske odgovornosti i socijalne uključenosti građana.

Projekt traje od srpnja 2015. godine do srpnja 2019. godine, uključene su 23 jedinice lokalne samouprave i 125 mjesnih zajednica Bosne i Hercegovine te bi u konačnici trebao obuhvatiti 300.000 građana.

Delegaciji je danas predstavljena organizacijska struktura i funkcioniranje jedinice lokalne samouprave, organizacija mjesnih odbora unutar administrativnog područja Rijeke, uloga mjesnih odbora u procesu odlučivanja te praksa uključivanja građana u proces donošenja odluka.

K tome, sudionici će prisustvovati predavanjima o komunikaciji s građanima i pravu na pristup informacijama te predavanjima o sudjelovanju građana u donošenju proračuna i procesima donošenja odluka u Gradu Rijeci. Također, bit će im prezentirani i procesi EU integracije gradova i općina.

Delegacija iz Bosne i Hercegovine sutra će posjetiti Mjesni odbor Zamet gdje će imati priliku upoznati strukturu i funkcioniranje mjesnog odbora, a posjetit će i Centar Zamet te Astronomski centar.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…