Preko 300 osoba napustilo Kotor Varoš u zadnje tri godine

Autor: Slaven Šubara / Datum: 17.03.2017. 13:40

Konferencija "Iseljavanje građana iz Bosne i Hercegovine - posljedice ilegalnih odlazaka" održana je u Sarajevu. Javnosti su predstavljeni interesantni podaci o odlascima stanovnika Bosne i Hercegovine prema kojima je od polovine 2013. godine državu napustilo 90.000 osoba. Iz Kotor Varoša je prema ovim podacima migriralo 100 porodica to jest 300 osoba.

Unija za održivi povratak i integracije BiH najavila je pokretanje Kampanje o zaustavljanju odlazaka bh. građana, pretežno mladih ljudi, a planiran je obilazak 36 opština u BiH / Republici Srpskoj.

Najviše osoba napustilo je Sanski Most (7 113) i Zvornik (6000)dok se Kotor Varoš nalazi na dnu ove tabele. Manju stopu napuštanja mjesta prebivališta ima samo Teslić (150) i Grude (122)

Samo u 2016. evidentiran je odlazak 16.000 ljudi iz Bosne i Hecegovine.
 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…