Problemi stanovnika mjesne zajednice Liplje

Autor: Slaven Šubara / Datum: 05.06.2018. 08:54

Stanovnici najudaljenije mjesne zajednice na području opštine Kotor Varoš svakodnevno se susreću sa problemima. Makadamski put nije saniran već dvije godine, na asfaltiranom dijelu puta zbog problema sa propustima, poslije kise dolazi do otežanog odvijanja saobraćaja, a ni rasvjeta nije u funkciji već dva mjeseca.

Stanovnici Liplja apeluju na opštinske vlasti da pomognu u rješavanju navedenih problema. Prema posljednjem popisu iz 2013. godine, u Liplju je bilo 318 stanovnika. Potrebno je napomenuti da se Narodna skupština Republike Srpske ogradila od rezultata ovog popisa, ali ne zbog MZ Liplje već zbog načina na koji je popis proveden na teritoriji BiH i u kome je status stalnih stanovnika dobilo 196.000 ljudi koji žive u inostranstvu.

Najviše stanovnika Liplje je imalo 1961, čak 1098 prema popisu FNRJ. 

Predanje kaže da je nizvodno od rječice Bistrice i potoka Mliječnice bilo veliko naselje i da je bila izgrađena kuća do kuće tako da je mačka mogla skakati s jednog krova na drugi od početka do kraja.

Prema raspoloživim podacima škola u Liplju je počela sa radom 1925 godine. Nova četvero odnosno petorazredna škola u ovom selu je izgrađena školske 1960/61 godine. 
U okviru akcije izgradnje škola „1001 škola u SR BiH“ u Liplju je 1980 godine izgrađena nova škola sa 6 savremeniih učionica i kabinetima za pojedine nastavne discipline bez fiskulturne dvorane.
Ona je imala status područne osmogodišnje škole u sastavu centralne škole „ Dragan Bubić“ Maslovare a od 1992 osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ Maslovare. Zbog izražene migracije stanovništva, broj učenika u višim razredima osnovne škole je znatno smanjen tako da se nije isplatilo da nastavnici iz osnovne škole iz Maslovara putuju u Liplje 70 km u oba pravca i da drže nastavu. Ministarstvo prosvjete i kulture RS je kupilo kombibus za prevoz učenika viših razreda osnovne škole u OŠ „ Novak Pivašević“ u Staroj Dubravi u Ukrini u opštini Čelinac 2009 godine.

Poslije nekoliko godina opao je broj učenika u nižim razredima ove škole tako da je školske 2012/13 godine škola imala samo 6 učenika zbog čega je nadležno ministarstvo donijelo odluku da se i ovi učenici prevoze u osnovnu školu „Novak Pivašević“ u Staroj Dubravi u Ukrini u opštini Čelinac.

Istorijske podatke dostavili : Saša Popović, Mesud Imamović, Čedo Tepić

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…