Program obilježavanja ponosnih 25 godina 2. bataljona 22. Pješadijske brigade VRS

Autor: Slaven Šubara / Datum: 29.05.2017. 16:21

Dvadesetpet godina od formiranja Drugog bataljona 22. Pješadijske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ biće obilježeno sutra (utorak 30. maj 2017. godine) služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen-obilježja poginulim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u Kotor Varošu, Maslovarama i Serdarima, kao i na mjestu stradanja 14 srpskih boraca u Vigošti.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić i paroh vrbanjački Mirko Batar služiće u Crkvi Svetog Proroka Ilije u Vrbanjcima parastos za 99 boraca Drugog bataljona koji su za Republiku Srpsku položili najveću žrtvu - svoj život.

Borci i ratni komandanti Drugog bataljona okupiće se u Maslovarama, gdje će biti organizovano postrojavanje i druženje.

Ratni komandant Drugog bataljona 22. Pješadijske brigade VRS Slobodan Župljanin istakao je da je prije četvrt vijeka stvoren snažan i jedinstven bataljon, koji je izdržao brojne napade i u teškim godinama rata odbranio Kneževo i Kotor Varoš i dao ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske.

"Ovo je prilika da se evociraju uspomene na te teške dane, da se sjetimo svih saboraca koji su izgubili život braneći Republiku Srpsku, kao i ranjenih boraca koji su preminuli nakon rata", rekao je Župljanin.

Komandant Drugog bataljona Aleksandar Saša Petrović pozvao je sve pripadnike da sutra dođu na druženje u Maslovarama, gdje će biti organizovano i postrojavanje boraca.

"Neophodno je njegovati sjećanja na ono što je stvarano u ratnim godinama, ali i upoznati mlade generacije o svemu što se tada dešavalo", naglasio je Petrović i dodao da nije prestala borba za Republiku Srpsku, da je velika odgovornost bila na Drugom bataljonu, ali da ta odgovornost leži i na preživjelima i onima koji dolaze, da se uvijek sjećaju toga šta se događalo od 1992. do 1995. godine.


On je podsjetio da je Drugi bataljon dva puta proglašavan za najbolji bataljon 1. Krajiškog korpusa VRS.

Najveći doprinos Drugi bataljon je dao u očuvanju Republike Srpske na platou planine Vlašić, na kojem je boravio najveći dio rata.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…