Promovisana knjiga „Pomračenje sunca“

Autor: Slaven Šubara / Datum: 22.12.2017. 08:44

U Narodnoj biblioteci u Kotor Varošu sinoć je promovisana zbirka pripovijedaka „Pomračenje sunca“, autora Srete Vučkovića iz Kozarske Dubice.

U knjizi je 28 pripovijedaka koje su zasnovane na stvarnim događajima iz autorovog djetinjstva, počevši od krštenja, prvog pijanstva, pomračenja sunca pa do prve lјubavi.

„Reakcije lјudi su različite, različite su i pripovijetke koje im se sviđaju, a sve su protkane običajima i riječima nekadašnjeg govora našeg sela, našeg zavičaja koje sam nastojao da sačuvam“, ističe 62-ogodišnji pisac, nastavnik srpskog jezika u penziji, koji živi u Bijakovcu i potpuno je slijep od 2003. godine.

Preporučujući knjigu čitaocima Vučković je rekao da obavezno pročitaju privijetku „Pomračenje sunca“, jer će se tako svi prisjetiti svoga djetinjstva.

Negov roman prvenac „Ploska“ nagrađen je 2014. godine specijalnom nagradom na Književnom konkursu Saveza slepih Srbije, a na istom konkursu 2016. godine nagrađene su pripovijetke „Pijanstvo“ i „U bolnici“, koje su uvrštene u zbirku „Pomračenje sunca“.

Direktor Narodne biblioteke u Kotor Varošu Bojana Vučenović – Vasić je istakla da je Vučković hrabar i vrlo vrijedan čovjek i nesumnjivo ima jedan dar koji ne srećemo više, zaboravlјeno jedno razmišlјanje, prisjeća se starog vremena koga se mnogi stide, a on ga voli.

Ona je na početku promocije uručila zahvalnice najvjernijim čitaocima, koji će imati besplatan upis naredne kalendarske godine.

Nagrađeni učenici su Đurđica Petrušić, Marina Janković, Dragoslava Blagojević, Milica Arnautović, Lea Šlezinger i Marija Đurić.

Kod odraslih zahvalnice su dobili Ostoja Đukić, Filip Perišić, Miladinka Babić, Stojan Popović, Dragica Petrović, Sanja Maleš i Marko Vidović.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…