Rebalans budžeta opštine Kotor Varoš za 2018. godinu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 06.08.2018. 09:49

Odbornici Skupštine opštine /SO/ Kotor Varoš su na zasjedanju usvojili prijedlog rebalansa budžeta za 2018. godinu u iznosu od 13.700.000 KM.

Prethodno usvojeni budžet za 2018. godinu iznosio je 8,4 miliona KM i za 63 odsto je manji od predloženog rebalansa.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je istakao da je rebalans budžeta predložen zbog povećanja prihoda po osnovu zaduženja opštine Kotor Varoš putem druge emisije obveznica u iznosu od 5 miliona KM.

„Kreditom će biti izmirene obaveze iz prve emisije obveznica u iznosu od 2.340.000 KM, a preostali dio novca je predviđen za izgradnju nove zgrade opštinske uprave“, rekao je Sakan.

Vlada Republike Srpske je iz programa Javnih investicija za 2018. godinu obezbijedila 280.000 KM za tri projekta na području opštine Kotor Varoš, što je takođe uticalo na povećanje budžeta.

Za rješavanje problema putne infrastrukture u mjesnoj zajednici Maslovare izdvojeno je 130.000 KM, za rekonstrukciju i sanaciju zgrade Fudbalskog kluba „Mladost“ 70.000 KM, a za sanaciju Narodne biblioteke 80.000 KM.

Sporazumom između „Voda Srpske“ i opštine Kotor Varoš biće realizovan projekat sanacije obaloutvrde na desnoj obali Vrbanje u iznosu od 50.000 KM, čime su takođe povećani budžetski prihodi.

Odbornici lokalnog parlamenta su usvojili godišnji i Plan implementacije Strategije razvoja opštine za period 2018-2020. godine.

Većinom glasova usvojena je i odluka o Planu kapitalnih investicija opštine za period 2018-2022. godine, kao i za ovu godinu.

Usvojen je izvještaj o radu Službe civilne zaštite za prošlu godinu i informacije o stipendiranju studenata i upisu učenika za 2018. godinu, radu sportskih organizacija i subvencijama u poljoprivredi za prošlu godinu, kao i informacije poslovanju privrednih subjekata, prevozu putnika i načinu korištenja ulične rasvjete na području opštine. (opstinakotorvaros.com)

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…