Slučaj “Specijalci”: Prevožena dva miliona KM, opljačkana trećina novca

Autor: Slaven Šubara / Datum: 13.10.2016. 08:52

Radnici agencije “Sektor sekjuriti”, koji su opljačani na autoputu Banjaluka – Gradiška, prevozili su oko dva miliona maraka iz Unikredit banke u Banjaluci za Zagreb, a novac je bio u raznim valutama i apoenima.

U pljački za koji su optužena trojica suspendovanih pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladan Malić i Goran Paraš iz Banjaluke i Aleksandar Popović iz Kotor Varoša, te njihov saradnik Oleg Banda iz Banjaluke, radnicima “Sektor sekjuritija” je oteto 617.000 KM.

Radnik Unikredit banke Banjaluka Gospa Tešić-Todorović rekla je danas na suđenju u banjalučkom Okružnom sudu gdje se pojavila kao svjedok tužilaštva, da je na dan pljačke, 22.septembra prošle godine, radnicima “Sektor sekjuritija” predala novac iz trezora.

– Ranije je određeno koliko novca ide i mi smo ga u trezoru pripremili i spakovali u osam specijanih sigurnosnih vreća. Radnici “Sektora” su na dan transporta donijeli osam kofera, ali je novac stao u sedam pa im je jedan vraćen prazan – kazala je Tešić-Todorović.

Objasnila je da je u koferima bilo 850.000 evra, 200.000 švedskih kruna, 400.000 hrvatskih kuna, 80.000 danskih kruna, 20.000 australijskih i 15.000 kanadskih dolara.

– Za pljačku sam čula popodne, a policija nas je uveče pozvala na brojanje novca koji razbojnici nisu ukrali. Taj novac je vraćen banci -kazala je radnica Unikredit banke.

Advokata optuženih Jasminku Jovišević interesovalo je da li je prazan kofer bio označen, a Tešić-Todorović je odgovorila da nije, ali da je bio lakši od ostalih.

Spektakularna pljačka počinjena je 22. septembra prošle godine, kada je grupa pljčkaša “audijem A6” presrela kolonu u kojoj su bila tri vozila “Sektor sekjuritija”, a zatim zapucala na njih iz automatskih pušaka. Prijeteći puškama od radnika su oteli tri kofera sa 617.000 maraka.

“Audi A6”, koji su razbojnici poslije pljačke sakrili u selu Baraji kod Gradiške, slučajno su otkrili Dragoljub Berić i njegova nevjenčana supruga Milka Vujić.

– Supruga je u šipražju primijetila vozilo koje je bilo prekriveno maskirnom ceradom. Prvo sam zbog cerade mislio da je kišobran, a kada smo prišli vidio sam da je auto. Pozvao sam policiju – rekao je Berić.

Dodao je da zbog toga kasnije imao problema i da mu je jedan policajac kazao da ne zna u šta se upleo. U sudnici je ispričao da je nakon nekog vremena neko udario u njegov kamion i da misli da to ima veze sa ovim slučajem.

Osim pomenute četvorke zbog sumnje da su učestvovali u pljački uhapšeni su i specijalci Željko Inđić iz Bratunca i Goran Janjuz iz Kozarske Dubice, te radnika “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša, koji je dao ključne informacije o transportu novca i djavio kada je kolona krenula iz banke. Oni su sa tužilaštvom zaključili sporzum o priznanju krivice i obavezali se da će svjedočiti protiv optužene četvorke. Njihovim svjedočenjem je i počelo suđenje, a do detalja su opisali pripreme, izvršenje i skrivanje i podjelu novca poslije pljačke.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…