Sporan konkurs u školi u Šipragama

Autor: Slaven Šubara / Datum: 06.11.2016. 12:41

Konkurs u školi u Šipragama je namješten – tvrdi Emina Čirkić, jedna od kandidatkinja koja se prijavila na mjesto profesora razredne nastave. Sa prosjekom blizu desetke, kao dupli stipendista Fonda Dr Milan Jelić, kaže, završila je tek četvrta na listi.

Maksimum od šest bodova na intervjuu, koji je presudio, dobila je samo jedna osoba. Emina tvrdi da je konkurs prilagođen kandidatkinji koja je direktorova snaha, prenosi ATV.

“Na tom konkursu je prošla djevojka koja već radi u toj školi, djevojka koja je imala najmanji prosjek tokom studiranja, osvojila je najveći broj bodova na intervjuu. Bodovali su joj radni staž, djevojci koja počinje da radi kao pripravnik. Isto tako, ta djevojka je u rodbinskoj vezi sa direktorom”, rekla je Emina Čirkić.

Direktor škole “Petar Kočić”, Nikola Kurušić nije htio pred kamere. U telefonskom razgovoru je poručio da ništa ne zna, a na naša pitanja nije želio da odgovara. Tvrdi da je školska komisija pošteno radila svoj posao.

Direktor škole, Nikola Kurušić, poručuje da nije ovlašćen da daje izjave. Tvrdi da svako ima pravo da se žali, ali da, u ovom slučaju nema na osnovu čega. Sa bodovnom listom je tvrdi, sve u redu, a sa kandidatkinjom koja je dobila posao nije u rodbinskoj vezi.

Kurušić poručuje da kandidatkinja koja je dobila posao samo ima isto prezime kao on. Prva nedoslijednost konkursa za pripravnika je da je raspisan na neodređeno vrijeme, što nije u skladu sa zakonom. To potvrđuju i u Ministastvu prosvjete. Čak je i ministar, Dane Malešević, mimo kamere potvrdio da je direktor škole pokušao da zaposli snahu. Nakon pitanja ATV-a, odlučili su da reaguju.

“Ministarstvo prosvjete i kulture zatražilo je od prosvjetne inspekcije utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi sa konkursnom procedurom i prijemom novog radnika u radni odnos u Osnovnoj školi “Petar Kočić” Šiprage”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Kako saznajemo, prosvjetna inspekcija još nije bila u školi u Šipragama. Stigao im je nalog iz Ministarstva, a kontrola će uskoro doći na red.

Čirkićeva se žalila i prosvjetnoj inspekciji i školskom odboru. Nada se poništenju konkursa. Ako bude novog, tvrdi, ponovo će se prijaviti. To će joj, za godinu dana od diplomiranja, biti šesnaesti. U međuvremenu, zaposlila se u fabrici obuće u Kotor Varošu. Kaže, od nečeg mora da se živi.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…