Srećna pravoslavna Nova godina!

Autor: Slaven Šubara / Datum: 14.01.2017. 15:13

Svim našim čitaocima koji slave, srećna pravoslavna Nova godina koja se računa po Julijanskom kalendaru, a u Gorskom vijencu, Njegoš ovaj datum pominje kao Mali Božić. Većina Kotorvarošana proslavila je Novu godinu po julijanskom kalendaru u svojim domovima, a oni mlađi su se zabavljali u klubovima, kafićima i restoranima.

Veliki narod, ima blago svoje istorije, ljepotu tradicije i kulture. Zbog svih tih obilježja smo sa vama, dragi naši čitaoci, da čestitamo!

Brojni Kotorvarošani dočekali su pravoslavnu Novu godinu kod Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, u kome je sveštenstvo služilo moleban za srećno i uspješno novo ljeto. 

Paroh kotorvaroški jerej Živko Ilić poželio je vjernicima da sa optimizmom i jakom vjerom uđu u Novu godinu, da se poprave i čine dobra djela. 

Ilić je pozvao sve vjernike i ljude dobre volje da uzmu učešće u svetoj liturgiji i plivanju za Časni krst na Bogojavljenje, koje će ove godine biti prvi put organizovano u Kotor Varošu.

U Crkvi Svetoga Proroka Ilije u Vrbanjcima kod Kotor Varoša u ponoć je služen moleban povodom pravoslavne Nove godine.

Moleban je služio paroh vrbanjački Mirko Batar, koji je poručio da je put srpskog naroda put istine i života, te poželio da sloga, mir i jedinstvo preovladavaju u Novoj godini. 

Za okupljene građane bilo je pripremljeno kuvano vino, a za mališane, koji su prisustvovali molebanu, novogodišnji paketići.

– Zahvaljujem se predstavnicima Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije, koji su obezbijedili paketiće za naše najmlađe vjernike, čija je obaveza da baštine tradiciju dolaska na moleban – istakao je Batar. 

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…