Srednjoškolci obilježili svoj dan

Autor: Slaven Šubara / Datum: 19.11.2018. 08:43

Predsjednik savjeta učenika, Kalamanda Dajana, rekla je da se ovaj dan obilježava kao znak sjećanja na praške studente i srednjoškolce koji su 1939. godine stradali tokom protesta protiv nacističkog režima. Zanimljivo je da su se na ovaj datum dogodili i drugi događaji koji su povezani sa studentskim nemirima.

1973. godine, grčka vojska je napala na zgradu atinske politehnike u kojoj su se zatvorili studenti. Otpor studenata je predstavljao početak kraja diktature, koja je trajala do jula sljedeće godine. Zbog tih događaja, Grčka je 17. novembar proglasila kao Dan Grčkih studenata.

1989. godine, dogodio se i otpor studenata u Čehoslovačkoj. Češki i Slovački studenti su se suprostavili vladi koja je željela ugušiti pobunu studenata protiv komunističkog režima. Njihov otpor je predstavljao početak takozvane, baršunaste revolucije, koja je pomogla padanju režima. U Češkoj i Slovačkoj se ti događaji povezuju s' borbom za slobodu i demokratiju, te se 17. novembar slavi kao nacionalni praznik.

izvor: KVdanas.com

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…