Srednjovjekovni grad Kotor dobija zaštitu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 21.05.2016. 08:30

Srednjovjekovni grad Kotor iznad rječice Jakotina nadomak regionalnog puta Kotor Varoš – Kneževo uskoro će biti istražen i zaštićen od propadanja. U opštini Kotor Varoš su kazali da je priprema programa arheološkog ispitivanja i zaštite ovog lokaliteta bila dogovorena još prije više od tri decenije, kada je u blizini starog grada otkrivena grobnica sa četiri skeleta. Tada su otkriveni i ostaci keramike i strijela.

- Srednjovjekovni grad Kotor se prvi put pominje 1322. godine kada ga je Stjepan Kotromanić darovao knezu Hrvoju Vukoslavu Hrvatiniću. Kotor je bio centar župe Vrbanja, a 1463. postaje dio Jajačke banovine – istakli su u opštini.

”Prema nekim istorijskim izvorima, u Kotoru je 1350. godine rođen bosanski vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić”.Varoš od 2016. do 2020. godine za arheološko ispitivanje i uređenje starog grada Kotor predviđeno je 2.000 maraka.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…