Tehničar CNC tehnologije i obućar, novi smjerovi u SŠC "Nikola Tesla"

Autor: Slaven Šubara / Datum: 31.03.2017. 11:03

Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” Kotor Varoš uvešće od sljedeće školske godine dva nova smjera, tehničar CNC tehnologije i obućar. Zbog slabog interesovanja učenika neće biti upisa u gimnaziju, te za kuvare i konobare.

Rješavanje problema privrednika sa deficitarnim kadrom kroz promjenu upisne politike Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” nedavno je bilo tema sastanka čelnika opštine i pomenute škole sa preduzećima iz oblasti obućarske industrije. Privrednici su izrazili spremnost da stipendiraju najbolje učenike koji će upisati nove smjerove i da im obezbijede praksu.

Promjena u upisnoj politici biće i u drugim školama u RS, a osim novih zanimanja biće vraćeni i neki gotovo zaboravljeni zanati.

Upis u srednje škole trebalo bi da počne polovinom juna, a Ministarstvo prosvjete i kulture RS je na osnovu dostavljenih prijedloga srednjih škola pripremilo nacrt plana upisa učenika prema kojem bi u narednoj školskoj godini u klupe trebalo sjesti oko 11.300 srednjoškolaca.

U Ministarstvu ističu da pri izradi prijedloga plana upisa, školski odbori u obzir uzimaju mišljenje svih društvenih partnera i rezultate ankete koju su sve škole bile dužne da sprovedu među osnovcima.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…