Teoretsko predavanje o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja

Autor: Slaven Šubara / Datum: 10.11.2016. 18:13

U Agroindustrijskom centru u Obodniku kod Kotor Varoša danas je održano teoretsko predavanje u okviru Projekta razvoja tržišne poljoprivrede dva (FARMA dva), koji zajednički realizuju Vlada Švedske, USAID i Centar za ekonomski i ruralni razvoj /CERD/ iz Banja Luke.

Teoretsko predavanje o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja održao je profesor Branko Đurić sa Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci.

On je rekao da se danas u svijetu koristi između 40 i 50 hiljada biljnih vrsta u ljekovite svrhe, a u prometu na svjetskom tržištu nalazi se oko 3.000 vrsta.

„Ljekovite biljke su značajan resurs, a povratak prirodnim izvorima u ishrani i liječenju sa porastom životnog standarda je svjetski brend“, poručio je Đurić i dodao da se organska poljoprivreda oslanja na poštovanje plodoreda, korišćenje stajnjaka i biološke kontole korova.

Projektni službenik u CERD-u Petar Ninić je naglasio da su pčelasrtvo i ljekovito bilje kompatibilne aktivnosti i da zainteresovani poljoprivrednici u zimskim mjesecima imaju teoretsku obuku, a u vrijeme vegetacije praktičnu obuku na terenu.

„Predavanjima želimo da podstaknemo građane za poljoprivrednu proizvodnju, ali i njihovu svijest da mogu živjeti od vlastitog rada na imanju, naročito u ruralnim područjima“, istakao je Ninić.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…