Titov ševrolet u Kneževu

Autor: Slaven Šubara / Datum: 04.08.2016. 09:19

Boro Đenić iz Kneževa vlasnik je pet oldtajmera, a planirao je da vozni park uskoro proširi sa još nekoliko automobila iz sedamdesetih godina prošlog vijeka. Brojni ljubitelji oldtajmera, koji se voze magistralnom saobraćajnicom Banjaluka – Travnik, svrate u Đenićevo dvorište da iz blizine vide kadilak iz sedamdeset druge, američki ševrolet, fiću iz 1969. godine.

“Najviše se zadrže pored ševroleta, koji je nekada bio u voznom parku predsjednika Josipa Broza Tita na aerodromu u Dubrovniku. Ljudi od kojih sam kupio ovaj automobil pričali su mi da je za vrijeme Titove vladavine služio za prevoz njegovih gostiju, sa svih strana svijeta, iz Dubrovnika do lovišta u Bugojnu”, kaže i Boro Đenić.

Titov ševrolet, priča Đenić, predstavlja najvredniji oldtajmer u njegovom voznom parku, a sve ponude da ga proda, kojih je bilo napretek, glatko je odbio.

“Samo istinski ljubitelji oldtajmera znaju koliko mi ti automobili znače. Prirastu za srce, postanu dio života i svakodnevni izvor inspiracije. Imam i nekoliko novijih vozila, Titov ševrolet mi je dika i ponos, ali se vožnja u starom kadilaku ni sa čim ne može porediti.

To je neponovljiv doživljaj, koji vraća u prošla vremena. Taj doživljaj svojstven je samo pasioniranim ljubiteljima oldtajmera, kojih je u BiH mnogo, pa se često srećemo, razgovaramo i razmjenjujemo iskustva. Ti razgovori traju dugo, a opet imate osjećaj da niste sve rekli”, kaže Đenić.

Zaljubljenik u oldtimere iz Kneževa priznaje da ga ni velika potrošnja goriva, svojstvena starim automobilima, ne sprečava da ih često provoza po podvlašićkim drumovima.

“Na 100 kilometara ovi oldtajmeri progutaju tridesetak litara goriva. Ali, nije mi žao. Udobnost koju pružaju ti automobili i neponovljivi doživljaj nemaju cijenu”, kaže Đenić.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…