Tradicionalni Ilindanski zbor u Vrbanjcima kod Kotor Varoša

Autor: Slaven Šubara / Datum: 01.08.2016. 13:28

Večeras 1. avgusta uoči Ilindana kod crkve Svetoga Proroka Ilije u Vrbanjcima počinje tradicionalni Ilindanski zbor koji traje dva dana. Ilindan se obilježava sutra 2. avgusta. Naslovna fotografja koja prati ovu vijest nastala je nekad davno u Kotor Varošu a nalazi se u kolekciji starih fotografija i razglednica iz Kotor Varoša.

Brojni Kotorvarošani ali i gosti iz drugih opština i gradova su uvijek dobrodošli na druženje uz pomoć kojeg se čuva tradicija i običaji. 
Zbor traje i sutra 2. avgusta cijeli dan, a goste očekuje interesantan i zabavan sadržaj koji prati ovakva okupljanja naroda. 

Na dan kad se slavi Sveti Ilija u dosta gradova i sela organizuju se vašari, a on spada u najpoštovanije svetitelje među Srbima, rame uz rame sa Svetim Nikolom, Svetim Đorđem i ostalima.

Iako većina malo zna o njegovom pravom životu, proslavljanje Svetog Ilije je ukorenjeno duboko u tradiciju srpskog naroda, koji ga još naziva i gromovnikom. Ono što je za Slovene bio Perun, to je za Srbe Sveti Ilija.

Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen.

Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima. 

Sveti Ilija je u Srbiji bio slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine.

Među Srbima postoji izreka “Od Svetog Ilije, sunce sve milije”. Takođe, mnogi se odlučuju da muškoj deci daju ime po ovom svetitelju jer je simbol snage i neustrašivosti.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju – da se ne bi navukao gnev svetitelja. Osim toga, u to doba godine haraju stomačni problemi, takozvani “ilinštak”, te zato mnogi izbegavaju da budu neumereni u jelu i piću kako ih ne bi stigla “kazna” u vidu stomačnih problema.

Ilindan takođe poštuju Romi i Muslimani, pa se 2. avgust slavi i na Večićkom polju.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…