U Kotor Varošu traže radnika više

Autor: Slaven Šubara / Datum: 15.03.2017. 23:11

Kotor Varoš, uz Kostajnicu i Derventu, ima najmanju stopu nezaposlenosti u Srpskoj. S obzirom na to da je većina radno sposobnih zaposlena, poslodavci, koji već najavljuju otvaranje novih proizvodnih pogona, traže radnika više.

Dvadesetdvogodišnja Nikolina Laketić u Fabrici obuće "Dermal" radi dvije godine i zadovoljna je uslovima. Posao je, kaže, dobila na konkursu i od prvog dana je prijavljena.

"Dermal" zapošljava oko 500 radnika, a do kraja godine planira otvaranje novog proizvodnog pogona i još 150 radnih mjesta. Pronalazak radnika nije im, kažu, nimalo jednostavan posao.

Radenko Bubić, vlasnik i direktor Fabrike obuće "Dermal" ističe da je očigledno da u Kotor Varošu nedostaje, ne radne snage, nego kvalitetne ili kvalifikovane radne snage.

Statistički podaci, međutim, govore drugačije. Uz 5.000 zaposlenih, u opštinskom Zavodu za zapošljavanje je evidentirano i oko 2.500 nezaposlenih, iako je opšte mišljenje da svako ko želi da pronađe posao u ovoj opštini, to i može.

"To nam govore i privrednici koji radnu snagu traže i na teritoriji drugih opština. Imamo veliki broj radnika koji dolaze iz Čelinca, Kneževa, Banjaluke, pa čak se spominje i Prnjavor. Znači da su ljudi, koji se trenutno nalaze na birou, njih oko 2.500, ljudi koji ne traže posao, nego se iz nekih drugih razloga se nalaze na birou", kaže Predrag Tešić, v.d. načelnika Odjeljenja za privredu u opštini Kotor Varoš.

Prije samo petnaestak godina, Kotor Varoš je bio izrazito nerazvijena opština sa velikim brojem nezaposlenih. Tada počinju da dolaze prvi investitori, uglavnom iz oblasti obućarske i mašinske industrije, čime počinje i ubrzani razvoj opštine. Lokalne vlasti su se mijenjale, ali recept za uspjeh ostao je isti.

"Ako ne možemo pomoći, onda nastojimo da ne smetamo tim ljudima. Zemljište pod povoljnim uslovima, građevinska dozvola na rate i još možda mnogo toga, ako nađemo zajednički jezik, dogovorimo se", ističe načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Јedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata u opštini trenutno je asfaltiranje puta do Kneževa. Time bi bile stvorene pretpostavke za zapošljavanje stanovnika iz ove opštine u fabrikama u Kotor Varošu. A posla će, sudeći prema najavama, biti dovoljno za sve.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…