U OŠ ´Sveti Sava´ Kotor Varoš 134 đaka prvaka

Autor: Slaven Šubara / Datum: 01.09.2016. 21:27

Ukupno su 134 nova đaka u školskim klupama u OŠ ´Sveti Sava´ Kotor Varoš, od toga 98 učenika je u centralnoj školi, 26 đaka prvaka u Vrbanjcima, u Zabrđu 6 učenika kreće u 1. razred u Vagnima 3 prvačića dok je škola u Prisoju bogatija za jednog novog učenika. Nastava u školskoj 2016/2017. godini za oko 134.781 učenika u 187 osnovnih i 92 srednje škole u Republici Srpskoj počela je danas.

Direktor škole Slađana Šubara rekla je da je broj upisanih prvačića veći u odnosu na prethodnu školsku godinu.

“I ove godine imamo više upisanih prvačića u odnosu na prethodnu godinu. Taj broj je u neznatnom porastu i ne utiče na povećenje broja odjeljenja u školama”, dodala je Šubara.

Zahvaljujući saradnji sa resornim ministarstvom i ove godine će besplatne udžbenike dobiti učenici prvog i drugog razreda, kao i odlični učenici iz porodica sa četvoro i više djece.

Šubara je istakla da se ovoj humanoj akciji pridružila i organizacija “Vorld vižn” koja je darovala komplete školskog pribora za sve učenike područne škole u Vaganima.

U kotorvaroškom Srednjoškolskom centru je u prve razrede upisano 114 učenika u četiri struke u šest odjeljenja, a riječ je o Gimnaziji i tri struke – ekonomska, ugostiteljska i mašinska.

Najviše učenika interesuje se za smjerove mašinski tehničar i ekonomski tehničar, dok je nešto slabija zainteresovanost za Gimnaziju i smjer ugostiteljstvo.

Direktor Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Danijela Kostić rekla je da, zahvaljujući odličnoj saradnji sa privatnim preduzećima sa područja opštine koja se bave obradom metala, učenici po završetku školovanja lako mogu dobiti posao u struci.

“Raduje nas činjenica da će od 185 učenika koji su završili deveti razred u centralnim školama na području opštine njih 114 nastaviti školovanje u našoj ustanovi. U saradnji sa privatnim preduzećima mašinske struke, nastojaćemo da omogućimo učenicima da se dio praktične nastave odvija u njihovim proizvodnim pogonima”, navela je Kostićeva.

Nastava u novoj školskoj godini počela je danas u tri centralne osnovne škole – Kotor Varoš, Maslovare, Šiprage, kao i u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla”.

Ove godine u osnovnim školama u Republici Srpskoj upisano je 10 118 prvačića, što je za 400 manje nego prošle godine, podaci su resornog ministarstva. U odnosu na 2008. godinu, taj broj je manji za 700 učenika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, povodom početka školske godine u Srpskoj, apelovalo je na vozače da maksimalno paze na đake.

Najavljeno je da će policija narednih mjeseci u Srpskoj pojačati prisustvo u zonama škola i urbanih područja.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…