U Vigošti služen parastos za stradale srpske borce

Autor: Slaven Šubara / Datum: 15.08.2017. 15:18

U Vigošti kod Kotor Varoša danas je obilježeno 25 godina od stradanja 14 srpskih boraca koji su ubijeni u zasjedi u ovom mjestu, a još 13 njihovih saboraca je ranjeno.

Tim povodom služen je parastos, položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježju u Vigošti. 

Vijence na spomen-obilježje u Vigošti položili su načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan, predstavnici opštinske Boračke organizacije i Policijske stanice Kotor Varoš. 

Nakon parastosa, koji je služio jerej Mirko Batar, okupljenima se obratio predsjednik opštinske Boračke organizacije Gosto Trivunović, koji je istakao da srpski borci koji su dali život za odbranu svog naroda i Republike Srpske nikada neće biti zaboravljeni. 

Prema njegovim riječima, da nije bilo vojske i boraca Republike Srpske, ne bi bilo ni srpskog naroda. 

"Na području Kotor Varoša stradalo je 305 boraca, a ranjeno je oko 630 boraca, koji su danas invalidi od prve do 10. kategorije. Nakon 25 godina od zločina ne smijemo zaboraviti, ali hrišćanski je oprostiti", naglasio je Trivunović. 

U jutarnjim časovima 14. avgusta 1992. godine mučki u neprijateljskoj zasjedi napadnut je kombi koji je prevozio hranu i u kojem su se nalazili borci koji su se sa smjene vraćali kućama. 

Tada su ubijeni Miroslav Pešević, Budimir Kuzmić, Obrad Đukić, Slobodan Vučanović, Milorad Narić, Stamenko Dubočanin, Veseljko Šebić, Nedeljko Čupić, Vlado Božičković, Radovan Lujić, Miroslav Tepić, Zoran Vasiljević i Zoran Malijević, dok je od posljedica ranjavanja preminuo Vjekoslav Smiljić.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…