U naselju Čepak niču lubenice

Autor: Slaven Šubara / Datum: 09.09.2016. 11:08

U naselju Čepak Milica Milić (76) uzgaja lubenice na kućnoj stazi. Prije četiri godine prilikom priprema za proljetnu sjetvu iz sjemenki između betonskih ploča na stazi kuće razvilo se tridesetak vriježa lubenica.

Milica je doselila u Čepak iz Banja Luke prije devet godina. Osim lubenica uzgaja povrće, maline, kupine, pčele i razno voće, koje sama kalemi.
„Prirodu sam zavolila u rodnom Kruševu Brdu od oca Uroša koji je cijeli radni vijek radio kao lugar. Uzgoj povrća i voća za svoje potrebe mi predstavlja veliko zadovoljstvo. Iako me izdaje snaga, za sada stignem sve radove na vrijeme obaviti“, kaže Milica. 

Nakon što je uvidjela da lubenicama odgovaraju betonske ploče, Milica stavlja sjemenke u šupljene između ploča. Iako nije redovno obavljala zalijevanje i đubrenje ove godine su lubenice rodile – na stazi se razvilo desetak lubenica. Uzgoj lubenice na trotoaru izaziva veliko interesovanje. Navraćaju komšije i pitaju kako je moguće da serazviju lubenice težine više od deset, a prva koju je ovih dana ubrala bila je teška 14 kilograma.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…