U toku akcija MUP-a RS- Budi odgovoran veži pojas

Autor: Slaven Šubara / Datum: 03.02.2016. 08:52

U okviru akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Budi odgovoran veži pojas“ policijski službenici Policijske stanice Kotor Varoš u vremenskom periodu od 1. do 29. februara 2016. godine realizovaće pojačane aktivnosti sa akcentom na kontrolu korišćenja bezbjednosnih pojaseva i sigurnosnih sjedalica za djecu, a sve sa ciljem smanjenja saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica.

Analizom saobraćajnih nezgoda uočeno je da većina učesnika u saobraćaju nije koristila bezbjednosne pojaseve u vozilima za vrijeme kretanja vozila na javnom putu, a čija je upotreba obavezna po Zakonu o osnovama saobraćaja na putevima BiH.
Policijski službenici će prezentovanjem zakonskih odredbi u neposrednom kontaktu sa građanima, kao i sankcionisanjem uočenih prekršaja raditi na podizanje svijesti vozača i putnika u vozilima o obavezi korišćenja bezbjednosnih pojaseva kao i sigurnosnih sjedalica za djecu.

Podsjećamo učesnike u saobraćaju da su u obavezi da koriste bezbjednosni pojas, kako u svojstvu vozača i suvozača, tako i u svojstvu putnika. Djeca do 5 godina na zadnjem sjedištu su u obavezi da budu u sigurnosnoj sjedali pravilno postavljenoj i pričvršćenoj, dok su djeca od 5 do 12 godina u obavezi da koriste bezbjednosni pojas. 

Djeca do 12 godina se ne smiju prevoziti na prednjem sjedištu, s tim da djeca do 2 godine se smiju prevoziti na prednjem sjedištu u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj u kontra smjeru od smjera kretanja vozila sa isključenim vazdušnim jastukom na mjestu suvozača. Za nepoštovanje zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna.

Centar javne bezbjednosti Banja Luka podsjeća da su saobraćajne propise dužni poštovati svi učesnici u saobraćaju, kako ne bi ugrozili svoje, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju, a kontrola se vrši policijski službenici svih policijskih stanica na području CJB Banja Luka u vremenskom periodu od 1. do 29. februara 2016. godine 

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…