U toku sanacija i rekonstrukcija gradske vodovodne i proširenje kanalizacione mreže

Autor: Slaven Šubara / Datum: 22.04.2016. 11:43

Na području opštine Kotor Varoš u toku je sanacija i rekonstrukcija gradske vodovodne mreže i proširenje kanalizacione mreže u dužini od 20 kolometara, a vrijednost projekta je četiri miliona KM.

Realizacija projekta sastoji se iz tri faze - sanacija postojećeg izvorišta, sanacija gradske vodovodne mreže i završetak gradske kanalizacione mreže. 

Načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović rekao je Srni da je ovo najznačajniji projekat za gradsko područje u posljednjih 20 godina. 

"Ovaj projekat je kreiran za potrebe građana i njegov cilj je da obezbijedi dobar i kvalitetan izvor vode i uredi kanalizacione sisteme", istakao je Vučanović. 

Saobraćaj je trenutno usporen u Ulici cara Dušana gdje se vrši zamjena dotrajalih azbestno-cementnih cijevi novim. 

Radovi se izvode i na regionalnom putu prema Kneževu, kao i na dionici magistralnog puta prema Tesliću. 

Ukupno će biti zamijenjeno 20 kilometara podzemne instalacije gradskog vodovoda u svim ulicama na području opštine. 

Predviđeno je da radovi budu završeni do kraja ove godine. Rekonstrukcija i proširenje vodovodnog i kanalizacionog sistema uticaće i na efikasno i održivo korišćenje vodnih resursa i zaštitu rijeke Vrbanje.

Iako je rok za izvođenje radova ovog projekta bio 15 mjeseci to jest jun 2016. godine, iz navedenog dolazimo do zaključka dataj rok neće biti ostvaren, te će se radovi odvijati minimalno do kraja godine. 

Ukupna vrijednost projekta je četiri miliona KM, dva miliona KM su kreditna sredstva Evropske investicione banke, 1,4 miliona KM su grant sredstva Vlade Republike Srpske, a 600.000 KM je učešće opštine u radovima koji su završeni u proteklom periodu. Izvođač radova je preduzeće "Prijedorputevi", a realizacija projekta se sastoji iz tri faze, koje čine sanacija postojećeg izvorišta, sanacija gradske vodovodne mreže i dovršetak gradske kanalizacione mreže. Rok izvođenja radova je 15 mjeseci, to jest jun 2016. godine.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…