Vjekoslav Babić prvi proizvođač heljde u našoj opštini

Autor: Slaven Šubara / Datum: 02.03.2017. 09:10

Borci su prelijepo selo udaljeno pet kilometara od Maslovara. Sa svojih desetak zaseoka, sve do sredine sedamdesetih godina, bili su puni vrijednog i čestitog stanovništva. Ova naša priča dokaz je da i danas u Maslovarama ima vrijednih ljudi koji vjeruju da se na Borcima može uspostaviti privredna djelatnost koja će u prvom redu obuhvatati proizvodnju zdrave hrane.


Priroda u Borcima je netaknuta, nema zagađivača, sa veoma malim brojem parcela na koje je vještačko đubrivo ikada bačeno. Vjekoslav-Vele Babić jedan je od onih koji čvrsto vjeruju da bi se Borci, uz pomoć države, mogli pretvoriti u pravu oazu za proizvodnju zdrave hrane. Vjekoslav je to svojim primjerom i pokazao.U Borcima je podigao malu porodičnu kućicu i krenuo sa proizvodnjom heljde, najzdravije žitarice. Čak i oni dobronamjerni bili su sumnjičavi prema ovome poslu. 

„Još od svojih roditelja čuo sam priču o boračkoj heljdi. Pričali su mi da je to najzdravija žitarica, veoma pogodna za naše krajeve, pogoduje joj naša klima i prinosi znaju biti iznad očekivanja. Prošle godine sam zasijao 13 dunuma, imao sam i određenu pomoć lokalne zajednice, bez te pomoći, iskreno, teško bi bilo. Za početak, prinosima heljde sam veoma zadovoljan, ali smatram da to može još bolje. Sada imam i neophodno iskustvo u tom poslu, koje će mi pomoći da se to podigne na jedan viši nivo.

Prednost boračke heljde je što je proces njene proizvodnje potpuno prirodan i u njemu nema bilo kakvih hemijskih dodataka. Dovoljno je reći da nije upotrebljavano hemijsko vještačko đubrivo već stajnjak. Sušenje heljde je bilo na prirodan način, a ne vještačkim isušivačima koji iz heljde izvuku ono najljepše i najbolje. Heljdu sam mlio u potočnoj vodenici i ručno pakovao u vrećice. Dakle, radi se o potpuno prirodnom procesu u kome za hemiju nema mjesta i zato je to u potpunosti zdrava hrana. Svi koji su probali boračku heljdu imali su samo riječi hvale", ponosno priča Vjekoslav.

I pored velike pomoći lokalne zajednice, problem predstavlja plasman ove žitne kraljice na tržište. Heljdino brašno je jako bitno za naše zdravlje, jer heljda sadrži obilje vlakana, minerala, vitamina i proteina. Pogačice, kolači, hljeb, palačinke ili šta god ste do sada pravili od bijelog brašna – može biti veoma ukusno i prije svega, zdravo, ukoliko koristite heljdino brašno.
Ko je alergičan na gluten – slobodno može koristiti heljdino brašno, jer ono ne sadrži gluten, za razliku od bijelog pšeničnog brašna.
Heljdino brašno kao lijek možete koristiti kod različitih tegoba, a najpre ukoliko želite da poboljšate zdravlje digestivnog trakta.

"Prethodnih dana registrovao sam poljoprivredno gazdinstvo koje je osnov za neki ozbiljniji rad. Ove godine imam namjeru zasijati mnogo veću površinu i nadam se dobrom rodu. Takođe, želim ohrabriti i druge ljude da u Borcima počnu sa proizvodnjom zdrave hrane. Ovdje je zemlja plodna i zahvalna, ali treba vrijednog i čestitog gospodara. Osim pomoći lokalne zajednice meni je veliki podstrek bilo i prošlogodišnje ponovno dovođenje električne energije u naše selo koje je svima nama ulilo novu nadu. Ovom prilikom se zahvaljujem svim tim ljudima koji su prepoznali naše potrebe i poručujem im da i dalje vjeruju u nas“, dodaje Vjekoslav.

Volja i rad ovog čestitog mladog čovjeka, svakako su za veliko poštovanje, ali i podršku svih nas, jer je hrabrost odvažiti se na takav korak, da budeš prvi koji je pokušao proizvoditi zdravu hranu za svoju porodicu, za svoj grad, pa i za svoju državu, akobogda. Nadamo se da će heljda sa boraka puniti trpeze širom BiH jer je apsolutno organski proizvod, a pritom ima i najljepši epitet "Naša" heljda, heljda sa padina i obronaka sa kojih smo i mi ponikli.

 Sanja Blagojević
 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…