Za stipendiranje studenata u 2018. godini 70 000 KM

Autor: Slaven Šubara / Datum: 18.01.2018. 10:38

Opština Kotor Varoš ove godine je u budžetu obezbijedila ukupna sredstva u iznosu od 70.000 KM za stipendiranje studenata.

Odlukom o stipendiranju studenata propisuju se broj, visina, uslovi, kriterijumi, postupak i način dodjele i isplate stipendija redovnim studentima visokoškolskih ustanova na osnovnim studijama, a načelnik opštine Zdenko Sakan će konkurs raspisati početkom februara.

Broj stipendija određen je iznosom namjenski izdvojenih sredstava iz Budžeta opštine Kotor Varoš za stipendiranje studenata, a od tog broja 5 stipendija biće dodijeljeno studentima druge ili viših godina studija privatnih visokoškolskih ustanova, a preostali iznos utrošiće se za dodjelu stipendija studentima druge i viših godine studija javnih visokoškolskih.

Stipendije se dodjeljuju i studentima prve godine studija koji su u srednjoj školi bili „Vukovci“ ili učenici generacije. 

Deficitarna zanimanja/struke u prvom ciklusu studiranja na visokoškolskim ustanovama su: Elektrotehnički fakultet (diplomirani inžinjer elektotehnike 240 ECTS), Prirodno-matematički fakultet (profesor matematike i informatike i fizika opšti smjer 240 ECTS), Mašinski fakultet (diplomirani inžinjer mašinstva 240 ECTS).

Mjesečni iznos stipendije od 100 KM za studente prvog ciklusa studija koji imaju prosjek ocjena manji od osam, kao i za sve studente sa privatnih visokoškolskih ustanova biće isplaćen za šest mjeseci, a za završne godine studija za pet mjeseci. 

Stipendije u istom iznosu za studente javnih visokoškolskih ustanova druge ili viših godina studija sa prosjekom ocjena od osam do devet biće isplaćen za sedam mjeseci, a za za studente javnih visokoškolskih ustanova druge ili viših godina studija sa prosjekom ocjena devet i većim biće isplaćen za osam mjeseci.

Stipendije za studente prve godine (učenici Vukovci i učenici generacije) isplatiće se za sedam mjeseci u iznosu od 100 KM (stotinu konvertibilnih maraka). 

Detaljne informacije o stipendiranju studenata mogu se dobiti u Odjeljenju za društvene djelatnosti opštine Kotor Varoš.

 

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…