Zastupati ono što piše u Ustavu Republike Srpske, kada je riječ o problemu jezika učenika bošnjačke nacionalnosti

Autor: Slaven Šubara / Datum: 31.08.2016. 16:21

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević najavio je da će se kada je riječ o problemu jezika učenika bošnjačke nacionalnosti u Kotor Varošu, zastupati ono što piše u Ustavu Republike Srpske.

Malešević je rekao da se Ustav Srpske jednako primjenjuje prema svima i da ima informaciju da će bošnjački đaci sutra krenuti na nastavu. 

Osim u Kotor Varošu, problem jezika učenika bošnjačke nacionalnostiu pojavio se u Srebrenici i Podrinju. 

Osnovni sud u Kotor Varošu u ponovljenom postupku rješavajući po tužbi roditelja bošnjačkih učenika iz Vrabanjaca protiv osnovne škole “Sveti Sava" zbog diskriminacije na etničkoj osnovi u obrazovanju odbacio ju je kao neblagovremenu.

Roditelji su tužili školu i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zbog zbog neuvođenja nacionalne grupa predmeta u obrazovni program područne škole u selu Vrbanjci. 

Do tužbi je prije svega došlo jer djeci nije omogućena nastava, prije svega, na bosanskom jeziku.

Direktorica škole Slađana Šubara kratko je tada izjavila da je zadovoljna presudom i naglasila da je za nju "najvažnije da se djeca vrate na redovnu nastavu“.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…