Završeni radovi na osiguranju obale Vrbanje

Autor: Slaven Šubara / Datum: 15.03.2018. 12:18

Radovi u okviru projekta "Osiguranje obale rijeke Vrbanje" vrijednosti 125.000 KM, koji su zajednički realizovali opština Kotor Varoš i UNDP, danas su u potpunosti završeni.

Radnici građevinskog preduzeća "Dekol" postavili su gabionsku obaloutvrdu u dužini od 150 metara, od Gradskog trga nizvodno prema Kotorskom mostu.

"Na ovaj način biće zaštićen postojeći kanalizacioni kolektor i pješačka staza, koji su oštećeni tokom majskih poplava 2014. godine", rekao je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i dodao da je opština za ovaj projekat izdvojila 43.842 KM.

Proračun potrebne krupnoće kamena za izradu gabionske mreže izvršen je na osnovu prosječne brzine toka na rijeci Vrbanji iz projekta "Izrada mapa opasnosti i mapa rizika od poplava na slivu rijeke Vrbas u BiH".

Nakon sanacije donjeg dijela gradskog kupališta "Bjeline", koji je primaran zbog zaštite kolektora, uslijediće sanacija gornjeg dijela kupališta, koji je takođe oštećen tokom majskih poplava 2014. godine.

Izvođenjem projektnih aktivnosti osiguraće se obala rijeke Vrbanje u dužini od 280 metara i zaštititi od poplave područje jedinog gradskog kupališta "Bjeline" površine 8.500 metara kvadratnih.

Autor teksta: Slaven Šubara

Slaven Šubara

Iza mene je deset godina iskustva i rada u najboljim elektronskim medijima u regionu. Koristim najsavrmenije tehnike i mogućnosti koje danas pružaju internet i socijalne mreže. Dokaz za to je i portal ispred Vas koji koristi sopstveni CMS prilagođen potrebama KVoruma. Moja parola je rad, red, disciplina, srce, ruke, lopata. Samo znanjem i stalnim radom na sebi možemo ići naprijed. I sve najbolje stvari u životu tek treba da se dese, ni manje ni više već spontano…